Banläggaren om vad som väntar vid SM

Välkomna till vildmarken vid Mosaren!

Få kan skogarna kring den lilla sjön Mosaren så väl som Magnus Albinsson. När SM avgörs här i början av maj är det tredje vändan med stortävlingar i Mosarnaskogarna som Magnus lägger banorna till.
– Jag var banläggare vid lång-SM 2003. Då var det en väldigt grön karta. Nu har skogen vuxit upp. En väldigt fin vildmarksterräng väntar deltagarna, berättar Magnus.

Medeldistans-SM och stafetterna avgörs 9-11 maj. De tre tävlingsdagarna har alla samma målplats, strax intill gården Lindrågen. SM-terrängen ligger fyra mil nordöst om Karlstad.
För 22 år sedan avgjordes SM på klassisk distans i terrängen. Tre år senare gick det en nordisk landskap, Nordic meeting, i samma område. Och nu är alltså Mosaren åter skådeplats för stortävlingar.

Kartutsnitt som visar hur det gröna på kartan blivit vitt
Kartusnitt som visar skillnaderna i skogen mellan de två SM åren i Mosaren.

Vad som väntar

Magnus Albinsson lägger banorna till de fyra klasserna i stafett-SM tillsammans med Stina Granefelt, också en rutinerad banläggare i OK Tyr.
– Jag skulle säga att det är medelsvår orientering i området. Sikten är god och det går att hålla hög fart, säger Magnus.
Om man orkar, det vill säga. Även om terrängen inte är starkt kuperad är den jobbig.

– Den är krävande fysiskt. Underlaget är ganska mjukt, det finns partier som är stenbundna och blåbärsriset växer högt, berättar Magnus.

Stafetten har relativt korta banor, 45 minuter i beräknad segrartid för herr- och damseniorer och 40 minuter för juniorklasserna.

Alla sträckor har varvning. Och Magnus lovar att det blir orientering ända in i mål.

– Det ligger ett litet tätare skogsparti närmast målet. Där gäller det att se upp.

Banläggare Stina Granefeldt
Stina Granefelt lägger banorna vid stafett-SM tillsammans med Magnus Albinsson.

Beräknade löptider

När SM gick 2003 vann Tobias Noborn (eller Andersson som han hette på den tiden) och Karolina A Höjsgaard. Damklassen blev särdeles jämn i toppen. Jenny Johansson (tvåan) och Cecilia Bratt (trea) var mindre än minuten från segern.

Tobias Noborn hade en segrartid på 6.23 min/km i H21.

– Jag tror herrarna kommer att springa under sex minuter på kilometern. De är ju så ruskigt snabba nu, säger Magnus.
När SM 2003 begav sig såg det ut som någon tappat en ljusgrön målarburk över kartan. Mycket har ändrats i skogen sedan dess. Den har växt upp, glesats genom gallring och gallringen har sjunkit ihop så att den inte hindrar framfarten. Kartan har gått från grön till vit.

– Det finns knappt några stigar i området och bara ett nyare hygge. Det finns också ett område som är en nyckelbiotop där man sparat gammelskogen. En riktigt fin skog, som i en John Bauer-målning.

Skogsbild
Vildmarksterräng väntar vid medel- och stafett-SM utanför Karlstad 9-11 maj.

Magnus Albinsson har ett mycket gediget cv som banläggare. Han la sin första stortävling i Linköping 1992, en deltävling i dåvarande elitserien. Förutom de två tidigare tävlingarna vid Mosaren har han lagt banorna till elitseriefinalen i Karlstad (2008), klassiska SM i Molkom (2010) och USM i Karlstad (2016). Året därpå var han dessutom tävlingsansvarig vid O-Ringen i Värmland.

– Att lägga banor är som att göra ett korsord, men med en karta. Allt påverkar varandra, säger Magnus.

En nattcup i Värmland

Magnus har lagt banor till ytterligare ett arrangemang i Mosaren. Dessa banor är han inte lika stolt över. Det var banorna till en lokal nattcup i Värmland, Kylklampen, som avgörs under vinterhalvåret.

– Jag kommer ihåg att det dröjde en och en halvtimme innan deltagarna på korta banan var tillbaka. På långa banan dröjde det över två timmar innan de första kom.

Hade Värmlandsorienterarna över en natt blivit så usla att hitta i skogen? Nej, det visade sig att Magnus tryckt ut banorna i fel skala.

– Det visade sig att korta banan var nio kilometer lång, längre än damernas SM-bana från 2003. Jag fick en del gliringar efter det, skrattar Magnus åt det banläggarminnet.

Banläggare Magnus Albinsson
Magnus Albinsson, banläggare vid stafett-SM (t h) i samspråk med Lars-Håkan Bengtsson som är ansvarig för SM-träningarna.

Smakprov på Magnus banläggning

Vill du redan nu testa Magnus Albinssons banläggning kan du bege dig till Tyrstugan i Karlstad. Där finns SM-träningsbanor. Det är samma banor som Magnus la till elitseriefinalen 2008.
Testa om du kan slå vinnartiderna från då. Helena Bergman (Karlsson) vann dambanan på 39.30 och Peter Öbergs segrartid var 37.31.

Stor rutin i banläggarteamet

Vid OK Tyrs SM-tävlingar vid Mosaren finns det mycket rutin i banläggningen. Jonas Cederlöf som svarar för medelfinalen har många fina banor på sitt samvete. Han var banläggare för Swedish league i Värmland 2019, banor och terräng som hyllades stort av bland andra Gustav Bergman.

Däremot så begår Gustav Jörg, juniororienterare i OK Tyr, debut som mästerskapsbanläggare när han svarar för fredagens inledande medeldistanskval.

Parallellt med SM avgörs publiktävlingarna Värmlandstrippeln. Där är det rutinerade paret Jonas Bergenfur och Ann Hyvönen banläggare. Skattkärrs SOK svarar för publiktävlingarna medan det är OK Tyr som har alla SM-tävlingar.

Text & Bild Olov Öström

Vinnarna i SM 2003 när tävlingen gick vid Mosaren
D21: Karolina Höjsgaard, Domnarvets GOIF
H21: Tobias Andersson (Noborn), OK Orion
D20: Anna Lampinen, Södertälje-Nykvarn
H20: Mattias Millinger, Västerås SOK
D18: Helena Karlsson (Bergman), IF Hagen
Läs om Helenas minnen från Mosaren
H18: Martin Härberg, Järla IF OK

Fakta Magnus Albinsson

Ålder: 57 år
Sambo med Ida Svensson, bor på liten gård, Udden, söder om Kristinehamn.
Jobb: Projektchef hos elnätsföretaget Ellevio
Moderklubb: Björkfors GoIF. Nuvarande klubb OK Tyr
Idrotter: Orientering och multisport
Bästa orienteringsmeriter: Sexa på natt-SM som senior. Två SM-silver i stafett med Linköpings OK och en femteplats med OK Tyr.

Varukorg
Rulla till toppen