Så följer du orienterings-sm i värmland

NU STARTAR SM-Helgen i värmland

Nyfiken på att kolla in världens bästa orienterare? Då ska du bege dig till Ölmhult knappt två mil norr om Väse mellan Karlstad och Kristinehamn.

Där tävlar de svenska elitorienterarna om SM-medaljer 9-11 maj..

Mattias Persson arenachef för SM orienteringen

Det börjar på fredag 9 maj med kvalificeringen till finalerna på medeldistans. De 40 bästa från kvalet i varje klass går vidare till A-finalerna som avgörs på lördag 10 maj. De som inte når fram till A-final får tidigare på lördagen springa B-F-finaler. På medeldistansen är det sex mästare som ska koras: H18 och D18, H20, D20, H21 och D21.

På söndagar tävlar klubbarna i tremannalag om vilka som är bäst i stafett. Här är det fyra guldmedaljer som ska fördelas: juniorklasserna D20 och H20, seniorklasserna D21 och H21.
På medeldistansen är det individuell start med två minuters mellanrum. Tävlingstiden är 25-35 minuter. De som har varit snabbast i kvalet startar sist i finalen. I stafetten startar man gemensamt klassvis. Löparna i laget växlar till varandra. Först i mål i klassen efter tre sträckor vinner. Tävlingstiden per sträcka är 40-45 minuter.

Så hittar du till arenan

En speciell tävlingsarena har byggt upp för de tre tävlingsdagarna intill gården Lindrågen. Bil är det enklaste färdmedlet för att komma till tävlingarna. Kommer man söderifrån är det enklast att åka E18 till Väserasta i Väse, två mil öster om Karlstad. Därifrån är det skyltat till arenan.

Besökare norrifrån svänger av Filipstadsvägen, väg 63, strax sydväst Brattfors samhälle och åker väg 763 mot Lindrågen. Från parkeringen (på ett gärde) är det 500 meter att gå till arenan.
Vid tävlingsarenan finns god service med kiosk, fika och mat. Ett 30-tal tält är uppslagna och används  som bl a omklädning och servering. Vid arenan kan man se löparna springa i mål på medeldistansfinaldagen och stafetterna. På stafetterna kan man dessutom se löparna varva bara ett 50-tal meter från arenan.

Det är gratis att gå in på arenan den enda avgiften är parkeringen som kostar 25:-


TV-sändningar och storbild

På arenan är Per Forsberg speaker. Han är en välkänd röst i TV6 och Viaplays längdåkningssändningar. Men ursprungligen är han själv orienterare.
Vid arenan finns även en storbildsskärm där man kan följa tävlingarna i en livesändning via YouTube. Det är arrangörsklubben OK Tyrs eget produktionsteam som sköter sändningarna. För att göra sändningarna extra intressanta finns det både fasta och rörliga kameror i skogen. Drönare används för att filma ovanifrån och GPS-tracking finns som visar löparnas väg i realtid på en karta. Sändningen kan du även titta på i din mobil. Sändningen är gratis, men gillar du den får du gärna donera en slant till OK Tyr.

Vilka är de största stjärnorna som tävlar vid detta SM?

Sverige är världens bästa orienteringsnation både bland herrar och damer. Därför vimlar det av världsstjärnor i skogarna fyra mil nordost om Karlstad. Få hyggen, stigar och vägar finns i området, det är i det närmaste vildmark där tävlingarna avgörs.

Ja, sportens klart lysande stjärna är förstås Tove Alexandersson som är på plats och tävlar i D21. Tove är både bragdguld- och Jerringprisvinnare, hon har vunnit 21 VM-guld och har blivit slutsegrare i världscupen nio år i rad. 2018 var hon regerande världsmästare i tre sporter: orientering, skidorientering och skyrunning. Tove utmanas främst av Hanna Lundberg från Luleåklubben OK Renen och Sanna Fast från IFK Göteborg.

Bland herrarna är det många som slåss om guldet. Mest namnkunniga är Gustav Bergman från Stockholmsklubben OK Ravinen och Martin Regborn från Hagaby i Örebro. Den bäste hittills i år är dock Anton Johansson från OK Orion i Karlskrona.

I seniorstafetterna heter de bästa klubbarna, både bland H21 och D21, IFK Göteborg, Stora Tuna OK, Borlänge och OK Linné från Uppsala. Förra året vann OK Tyr stafetten i D20. Laget har medaljchans även i år. Individuellt bland värmlänningarna knyts största förhoppningarna till Izabella Ljungberg (D18) och Anton Jonsson (H20), båda OK Tyr.

Ta chansen – testa på och spring själv

Har du testat Hitta Ut och letat efter kontrollstolpar så klarar du också av att testa SM terrängen. Parallellt med SM-tävlingarna ordnas publiktävlingarna Värmlandstrippeln. Där finns öppna banor, med svårighetsgrader från nybörjare till elit, att välja bland. Du kan välja mellan att springa eller promenera. Anmälan till öppna banor kan göras vid arenan. Du får titta på banorna i förväg för att kunna välja en svårighetsgrad som passar dig. Du får också låna kompass och “stämplingspinne”. Det går att hinna med att både ta en sväng i skogen och titta på tävlingarna. Det är fri starttid alla dagarna på de öppna banorna. Fredag är det starttid mellan 14 och 17 och under helgen 10 till 12.30.

Du kan läsa mer om SM i Värmland på hemsidan https://orienteringssm.se. Vi har även konto på Instagram och Facebook som du kan följa.

På sidan liveresultat.orientering.se kan du i realtid följa löparnas passeringar vid kontroller flera gånger per bana.

Klädsel

Ta på dig för en dag i skogen, rejäla skor och kolla väderleksrapporten innan du åker ut. (förhoppningsvis slipper vi regn) Mat och fika finns att köpa på arenan så du slipper bli hungrig. Tänker du ta en tur i skogen så finns det varmdusch efteråt om du blivit svettig.

Vad kostar det att se på orientering?

Det kostar 25 kr i parkeringsavgift, webbsändningarna är gratis och inträdet till arenan är fritt.

Det finns fem olika öppenbanor att välja på. För en vuxen kostar en öppen bana 140-180 kr, barn 16 år och yngre betalar halva priset.

Det finns tempererad utomhusdusch, även den gratis, som du kan använda efter ditt lopp.

På sajten Eventor kan du läsa om tävlingarna och hitta t ex startlistor, löpar-pm med mera: https://eventor.orientering.se/Events?

Tidsprogram

Fredag, kval: Första start  för dagen är 14.00, H20 och D20, H21 och D21 15.30, D18 och H18 17.00. Beräknad segrartid 25-30 min.

Lördag, final: Första start för A-finalerna är i H20, kl 12.30. D21 är den klass som startar sist. Där är första start 15.01. Segrartid 25-35 min.

Söndag, stafetter: Start D20 9.00, H20 9.10, D21 10.05 och H21 11.20. Tävlingstiden för de bästa beräknas till 40-45 min per sträcka.

Välkomna önskar
OK Tyr, Karlstad

Varukorg
Rulla till toppen