Lämpenshålan, Mosaren och Nygårdskällan är platser som norra Väsebygden i Värmland är kända för. Det är i dessa trakter som SM i orientering avgörs under maj 2025.
Mer specifikt blir det hemma hos Thord Henriksson och hans sambo Inga-Lill på markerna vid gården Lindrågen där Thord bor som den femte generationen i sin släkt.
Thord var inte speciellt svårflirtad när OK Tyrs representanter Tom Hollowell, Lennart Moberg och Sixten Westlund kom för att fråga honom om det var möjligt att ha tävlingscentralen för SM på hans marker.
Thord Henriksson är den femte generationen i släkten som bor på gården Lindrågen där SM ska härbärgeras.
– Det ska bli roligt med tävlingar här. Orientering är fortfarande en väldigt ideell sport och det gillar jag. Jag har nog tänka mig att hjälpa till lite också, säger Thord, som numer är pensionär efter att tidigare ha drivit ett litet åkeri med sex bilar.
Thord har viss erfarenheter av orientering, men den ligger långt tillbaka i tiden och är inte särdeles omfattande.
– När jag bodde i Lilla Edet gick jag en kurs hos OK Gipen. Det var någon gång på 1960-talet. Sen sprang jag någon tävling, men så värst mycket mer blev det inte.
Thords gård Lindrågen ligger knappt fyra mil nordöst om Karlstad efter vägen mellan Väse och Lindfors. Några kilometer längre norrut ligger den lilla skogssjön Mosaren inbäddad i en mjuk tallmo. Det är en fin badsjö med sandstrand.
Tvärs över vägen ligger Lämpenshålan som är Värmlands största dödisgrop. Diametern är 200 meter och ner till botten av den är fallhöjden 30 meter. Lämpenshålan bildades när inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan. Det finns flera djupa dödisgropar i området. Lämpenshåla är ett av Värmlands 228 naturreservat.
Några kilometer ytterligare norrut ligger Nygårdskällan med sitt klara och friska vatten.
Nygårdskällan ligger inom ån Ölmans ravinsystem som är ett av landets största och mest utvecklade ravinsystem.
Nygårdskällan är en s k artesisk källa där grundvattnet pumpas upp med självtryck genom en öppning i jordlagret.
Men åter till Lindrågen och Thord Henriksson. Några hundra meter in mot storskogen i östlig riktning finns den inäga där tävlingscentralen ska ligga.
– Det är rätt så mager mark eftersom det är så mycket sand i jorden. Det går bara att ha gräs här och kanske potatis, men det är lite svårare eftersom potatisen kräver mycket bevattning och det är ont om vatten just här.
Thord äger 30 hektar skog och mark. Det är i hans skog som slutspurten av SM-banorna kommer att passera efter att ha gjort sina rundor kring Predikstolarna som ligger på 228 meters höjd.
Markägaren Thord Henriksson pekar ut över inägan där tc för medel- och stafett-SM ska vara.
I de västra delarna av tävlingsområdet är det mest bondskog. Den största skogsägaren i området är Stora Enso.
– Vi har fått ett väldigt positivt mottagande av markägarna och Ölmhults intresseförening. Alla i området har varit mycket tillmötesgående, berättar Tom Hollowell, som är tävlingsledare tillsammans med sin fru Tone.
Tom vill redan nu passa på att tacka Thord Henriksson.
– Han har varit väldigt värdefull för oss och hjälp till med kontakter. Han har redan gjort markarbeten för att de ska bli bra och han har inga ekonomiska anspråk. Han är en fantastisk positiv människa.
Det är bitvis trolskt i skogarna vid Mosaren. Här ett parti med John Bauer-skog på träningsområdet som ligger i kant med tävlingsterrängen.
Den karta som ritades till SM 2003 är väldigt grön. Nu har skogen växt till sig och blivit ”vit”. Det blir rejäl vildmark som deltagarna kommer att mötas av med någon enstaka skogsbilväg och ytterligt få stigar.
Stockholmsklubben Snättringe SK är en av flera föreningar som redan bekantat sig med den blivande SM-terrängen på det område för träning som ligger alldeles norr om tävlingsområdet.
Klubbens stjärna, landslagsmannen Simon Hector, konstaterade efter att ha tränat här i slutet av november:
– Riktigt tufft. Man får sköta vinterträningen om man ska lyckas här vid SM.
Sugen på att träna inför SM-tävlingarna vid Mosaren? Utforska träningspaketen:
* Norra Mosaren, i kant med SM-terrängen.
* Tyrskogen i Karlstad, bitvis mycket teknisk orientering. Banor från Elitseriefinalen 2008.
* I2-skogen, Karlstad. Småskuren teknisk terräng med en hel del berghällar. Stafetträning.
* Kalhyttan i Filipstad, vid skidstadion. Kuperad terräng, få hyggen. Nyritad karta som användes vid Värmlands lång-DM 2024.
Text & foto
Olov Öström
Ganska inbjudande eller hur!? En sten som användes som kontrollpunkt vid ett SM-träningsläger Snättringe SK hade i slutet av november.